Sjuk av citronsyra?

Citronsyra är en livsmedelstillsats som inte har något med naturlig citron att göra. Den tillverkas genom fermentering med Aspergillus Niger – en mögelsort och känd allergen. Tillsatsen kan bidra till inflammation som personer med astma, barnreumatism, autism, fibromyalgi, IBS och ME har. Några säkerhetsstudier är aldrig gjorda.

Citronsyra finns naturligt i frukt och grönsaker. Även människokroppen producerar citronsyra. Det är dock inte den naturligt förekommande citronsyran som vi talar om här, utan den syntetiskt framställda. 99% av världens produktion utförs med mögelsvampen Aspergillus Niger.

Försäljare av livsmedel och hygienprodukter hävdar att det är ofarligt med citronsyra och att det inte kan orsaka några reaktioner. Därmed ifrågasätts alla de som faktiskt erfar reaktioner och negativa hälsoeffekter.

Forskare tror att intag av citronsyra kan leda till skadlig inflammation, som kan leda till kroniska sjukdomar som astma, fibromyalgi, barnreumatism, IBS (Irritable Bowel Syndrome) och till och med ME. Patienter kan uppleva symptom som muskelvärk, ledvärk, andningsproblem och magbesvär. Det har de sett i fallstudier på faktiska patienter. (Potential role of the common food additive)

För mig räknas bara verkligheten. Och i verkligheten finns människor som blir sjuka av citronsyra både i mat som de intar och i hygienprodukter mot huden. Okunniga och de som värderar vinstintressen högre än människors hälsa, ifrågasätter andra människors upplevelser och verklighet. Ett vanligt argument kan vara att ”citronsyra produceras naturligt i kroppen”, vilket ju inte är sant. Kroppen producerar inte citronsyra med hjälp av Aspergillus Niger. Och de flesta blir inte heller sjuka av naturliga citroner. Att några av oss är så överkänsliga att de reagerar på små mängder av ett känt toxin, är inte ologiskt alls.

I mitt sortiment hittar du enbart produkter som är fria från citronsyra. Allt från schampo och handkräm till lyxiga spaprodukter, kryddmixar och fläckborttagningsmedel hittar du HÄR. Jag vill också att de ska vara fria från eteriska oljor och parfymkemikalier. Det kan förklara varför jag väljer ut vissa produkter i en serie och avstår andra. Alla produkter är noga utvalda för att uppfylla mina kriterier.

Dessutom vet jag att känslighet för citronsyra är en vanlig effekt hos människor som exponeras för fukt- och mögelskadade miljöer. Därför är det alltid en bra idé att testa sitt boende. Det gör du enkelt med det här testet: DNA Test.