Stinkfri deo – som funkar!

Parfymer har diskuterats flitigt de senaste åren, nu växer mängden bevis för att användande av deodorant och andra vanliga hygienprodukter med parfym i, utgör en av de största källorna till föroreningar i en inomhusmiljö. Ditt val av hygienprodukter, kan påverka inte bara dig själv, utan även andra i din omgivning.

En ganska ny studie (1) visar att parfymerade produkter så som deodorant kan ge 20 – 30 gånger högre halter av vissa luftföroreningar, än utomhus. Ju fler personer som vistas i ett rum, desto högre halter av föroreningar. Studien anger också att de här ämnena allvarligt kan påverka hälsan hos dem som vistas i miljön, men även att produktiviteten kan bli lidande. Dessutom bidrar man till ökade luftföroreningar utomhus, genom att ventilera ut dem.

Det är de flyktiga organiska ämnena (VOC, volatile organic compound) som är problematiska i en inomhusmiljö och för hälsan. En studie (2) listar VOC-ämnen som största källan till luftföroreningar av alla petroleumprodukter.

Tråkiga hälsoeffekter av hemliga ämnen

Många studier talar om negativa hälsoeffekter av parfymerade produkter. Till exempel kan huvudvärk, migrän, problem med andning, slemhinnor, huden, magen, hjärta, kärl, muskler och immunförsvar, neurologiska problem och astma vara symptom (3).

Tillverkaren behöver inte redogöra för innehållet, därför är det svårt att veta vad man faktiskt utsätter sig och sin omgivning för när man använder parfymerade produkter.

En parfympolicy på arbetet, i skolan och i offentliga miljöer, som föreslås i den här studien, skulle gynna både vår hälsa och inomhusmiljö. Dessutom skulle vi prestera bättre.

Nu är det inte längre svårt att göra bra val!

Stinkfri deo – som funkar!

Problemet med att få människor att ändra sitt beteende, är att många tror att det är lukten som gör deon effektiv. Lukten maskerar bara den redan dåliga lukten från din armhåla. Eller i varje fall verkar många tro det. Tvärtom kan kemikalierna i parfymen göra att ditt svett luktar mer illa. Den erfarenheten har många som slutat med parfymerade produkter – svetten slutar då lukta illa.

Ett annat problem är att det är svårt att hitta bra produkter som fungerar. Då är det svårt att motivera ett byte.

Nu blir det enklare! Jag har äntligen hittat en produkt som luktar absolut ingenting – samtidigt som den är mer effektiv än något annat jag testat! Dessutom är den så dryg att de flesta upplever att de inte behöver använda den varje dag. En applicering i storlek av en ärta räcker 3-7 dagar och en tub kan räcka upp mot 10 veckor. De verksamma ämnena tar död på de dåliga bakterierna på huden, som är anledningen till att ditt svett luktar illa.

En bonus är att det bara är naturliga ingredienser. Bra för inomhusmiljön – bra för kroppen!

Naturliga ingredienser

Nedan förklaras vilka ämnen som förekommer i Nuud – den stinkfria deon, och vad de gör i produkten. Inom citationstecken är benämningen som står listad på produkten.

Kokosolja, ”caprylic / capric triglyceride” löser inte upp sig i vatten. Därför håller deon bra även när du duschar, badar och svettas. Dessutom blir deon lättare att applicera och gör huden mjuk och len.

Ricinolja, ”ricinus communis seed oil” utvinns ur fröna från en växt som kommer från en art bland släktet riciner och familjen törelväxter. Fynd från 4 000 före Kristus, i egyptiska gravkammare gör gällande att det inte är något nytt påfund. I Nuud används den för att motverka att deon löser upp sig i vatten. Som bonus gör även ricinoljan huden mjuk.

Zinkoxid, ”zincoxide” utvinns genom att hetta upp zink, kvar blir ett vitt pulver. Storleken är mikropartiklar, det finns alltså inga skadliga nanopartiklar i. Zinkoxiden bidrar till att huden blir ren samtidigt som den skyddar huden. För att de aktiva ingredienserna ska fungera riktigt, är det viktigt att huden är ren på riktigt.

Mandelolja, ”prunus amygdalus dulcis oil” är rik på omättade fettsyror så som oljesyra och linolsyra, vilket gör olja extra skonsam för din hud. Dessutom löser den inte upp sig i vatten.

Mineral-lera, ”stearalkonium bentonite” är en blandning av stearalkonium hectorit och bentonitlera. De förekommer ofta tillsammans som en omvandlingsprodukt från vulkanisk aska. De har en förmåga att förbättra viskositeten, det vill säga hur tjock eller trög produkten är. Det gör att deon appliceras lättare och lägger sig bra på huden.

Karnubavax, ”capernicia cernifera cera” är ett gul-brunt vax från bladen på karnubapalmen. Det tillför extra stadga samtidigt som det inte är vattenlösligt. Det bidrar till att produkten inte blir rinnande, i synnerhet på sommaren i varma temperaturer.

Vegetabiliskt emulgeringsmedel, ”propylene carbonate” är ett parfymfritt, luktfritt och organiskt ämne. I höga koncentrationer kan det verka irriterande på huden, men inte i de koncentrationer vi har i de här produkterna. Emulgeringsmedel används för att alla ingredienser ska blanda sig ordentligt.

Silver, ”micro silver” kommer i alla olika former och storlekar. Ofta används nano-form för att det är billigare, vilket innebär så små partiklar att det kan penetrera huden. I nuud används mikropartiklar, som inte kan penetrera huden. Silver är antibakteriellt, därför hindrar det bakterier på ett naturligt sätt. Eftersom svett luktar illa när det kommer i kontakt med bakterier på huden, är det viktigt att hantera det så att man förblir – stinkfri!

Hela sortimentet hittar du här:

Källa
1. How much are you polluting your office air just by existing?
2. Volatile chemical products emerging as largest petrochemical source of urban organic emissions
3. Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions