Halloween!

Den amerikanska högtiden Halloween verkar ha fått genomslag även i Sverige. Och det kan man förstå! Vem vill inte klä ut sig och äta läskiga godsaker? Tyvärr blir det mycket sötsockriga saker som förtärs – men det måste inte vara så! Här följer lite tips på hur du kan ge dina barn en minnesvärd Halloween, utan vitt socker, tillsatser eller gluten!

Döskalle med frökex

Eller ”köttskalle” med frökex? Köp ekologisk parmaskinka utan tillsatser, och klä in en plastdöskalle, som är väl rengjord, med köttet. Gott och effektfullt att lägga på en bricka med frökex till exempel! Låt gästen ta ett kex och sedan skala av lager för lager av kött från skallen…

Recept på frökex hittar du HÄR.

Maskar i jord
Gummiaktiga maskar som krälar omkring i jord är en given succé! Ställ en bunt sugrör i en glasburk och sätt ett gummiband runt så att de hålls ihop och står stilla. Följ ett recept för gelégodisar, till exempel det HÄR. Använd gärna jordgubbar för att få en lite brunaktig färg. Häll upp lite i botten först och ställ kallt tills det har stelnat, för att få ett ”stopp” i botten. Fyll sedan på med resten. Är det svårt att få ut maskarna, kan du hälla lite ljummet vatten på sugrören. Blås sedan ut dem.

Mixa lite nötter med kakao och strö över ett fat. Låt maskarna kräla i jorden!

Kattlåda

Det här är riktigt äckligt! Men ändå så gott. Köp en NY kattlåda och spade. Fyll den med mandelmjöl i botten. Forma kattbajs av kokosbollsmet och lägg i lådan. Servera!

Spöktårta

Gulliga små spöken gör du av marshmallowsmet. Smält sockerfri, 100% choklad och dutta ögon och mun på spökena med en grillpinne till exempel.

Ställ dem på en smaskig kladdkaka och strö lite kokos över!

Äppelmonster
Äppelmonster är charmiga att servera! Dela äpplen i fyra delar och skär ut en mun i varje del. Lägg dem i lite citronvatten under tiden du arbetar, så de inte blir bruna. Torka rent dem i munnen och bred jordnötssmör eller cashewnötsmör där. Fäst tänder av solrosfrön och stick in en tunga av en jordgubbsskiva. Använd marshmallowsmet och spritsa ögonvitor. Dutta på en liten pupill av smält sockerfri, 100% choklad.
Döskallegodis med lakrits och hallon

Gelégodis är bästa godiset! Både gott, billigt, supernyttigt och så effektfullt! Bara välj formar som passar för tillfället – i det här fallet döskallar så klart. Följ det här receptet för smak av hallon och lakrits: Lakrits- och hallongummies.

Blodiga fingrar
Blodiga fingrar är bara för läskigt! Men är det Halloween så är det! Om man bortser från äcklighetsfaktorn, så är det här riktigt goda kakor.

Blodet gör du av jordgubbar som du kokar med lite honung, till en lagom konsistens. Kakorna gör de genom att blanda:

5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosolja
ca 1 msk honung
1 ägg
lite salt

Rulla ihop smeten till en rulle och lägg i frysen ca 20 minuter. Dela sedan degen i 16 delar och forma fingrar. Var gärna detaljerad! Sätt ett mandelspån som nagel och doppa andra änden i ”blod”. Lägg på en plåt och grädda i 15o grader, ca 12-14 minuter, tills de fått lite färg. Lämna eventuellt luckan på lite glänt och låt dem eftertorka lite. Servera!