Gör ditt eget cerat

Göra sitt eget cerat är enkelt! Då vet man att det innehåller bara bra ingredienser. Och dessutom fungerar.

Vanliga cerat på marknaden kan innehålla ämnen som påverkar kroppen negativt. Det visar inte minst en analys av cerat, som presenterades i testfakta nyligen (1). Hälften av alla cerat visade sig innehålla petroleumprodukter. Vaseline klöver och Lypsyl utmärkte sig i testerna med närmare 100% petroleumbaserade ingredienser.

Studier visar att mineralolja i kosmetik som cerat, kan innehålla de potentiellt skadliga ämnena MOSH (Mineral Oil Saturaded Hydrocarbons) och MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons), som kan ge negativa effekter på människors hälsa. MOAH kan orsaka eller påskynda cancer, medans MOSH kan ackumuleras i mänsklig vävnad och orsaka skadliga effekter på levern (2).

Men det går att göra egen!

Recept

24 g kokosolja

16 g bivax

ca 10 cerathylsor

Gör så här:

Värm kokosolja och bivax på låg temperatur i en kastrull, eller i en glasburk i kokhett vatten i en kastrull. Rör om eller snurra runt tills allt är löst.

Häll upp på cerathylsor och låt svalna.

Källa

  1. Problematiskt innehåll i läppbalsam
  2. EU kommissionens rekommendation 2017/84, den 16 januari 2017 om övervakning av mineraloljekolväten i livsmedel och i material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.