Eteriska oljor

Eteriska oljor kan vid en första anblick låta både säkert och hälsosamt. ”Naturligt” och ”terapeutiskt” är uttryck som starkt späder på den känslan. Men bara för att ursprunget är naturligt, behöver det inte innebära att det varken är säkert eller hälsosamt.

Med samma logik skulle kvicksilver och tobak vara säkra substanser som är hälsosamma. I den här artikeln förklarar jag varför eteriska oljor kan orsaka allvarliga symptom och inte alls är så hälsosamt som det kan låta som.

Hormonsystemet

Hormonsystemet innefattar körtlar som producerar hormoner för att reglera din metabolism, sömn, humör, aptit, sexualfunktion, tillväxt och så mycket mer. När körtlarna producerar för mycket eller för lite av något hormon, kan det orsaka symptom som fetma, humörsvängningar, sämre sexdrift, sömnstörningar, utmattning och vallningar.

Eteriska oljor kan både höja och sänka produktionen av olika hormoner i kroppen. Vi vet inte om alla eteriska oljor kan fungera som hormonstörande, men det finns studier som visar att några, specifika oljor har hormonstörande egenskaper. Lavendelolja har exempelvis kopplats till att unga flickor utvecklar bröst för tidigt (1). Både lavendelolja och tea tree olja har kopplats till att även pojkar utvecklar bröst, så kallad prepubertal gynecomastia. Det visar både en tidigare och en senare studie (2) (3).

Epileptiska anfall

På fyra olika sjukhus i Indien, tittade man på 350 fall av epileptiska anfall, under en fyraårsperiod. I 15% av fallen kom man fram till att anfallen hade triggats av eteriska oljor. Efter att ha fått rådet att sluta med eteriska oljor, upphörde anfallen i majoriteten av fallen (4).

Allergi

Är du känslig eller allergiker, kanske det inte är så konstigt att du kan få en överkänslighets- eller allergisk reaktion. Eteriska oljor är allergiframkallande (5). Men faktum är, att eteriska oljor kan vara en dålig idé för alla.

VOC i inomhusmiljön

Eteriska oljor avger flyktiga organiska ämnen (VOC) till inomhusmiljön, som alltså kan vara hälsofarliga – för alla. I den här studien undersöktes 14 vanliga eteriska oljor som hävdas ha terapeutiska hälsofördelar (6). Exempelvis tea trea-olja, bergamott, lavendel, eukalyptus, geranium-olja, pepparmyntsolja, apelsinolja och olika blandningar.

Vid analys hittades 1034 olika flyktiga organiska ämnen (VOC). I 90% av oljorna fanns bland annat acetaldehyd, kamfer, limonene, metanol, terpinolene, aceton och etanol. 251 av de här ämnena är klassificerade som hälsofarliga. Toluen hittades i 70% av oljorna. Nästan inga av de här farliga ämnena listades på produkten eller ens i säkerhetsdatabladet.

Vi vet också att frekvent användande av städmedel med eteriska oljor i, ökar halten formaldehyd i din inomhusmiljö. Effekten kan hålla i sig i timmar (7).

Sekundära luftföroreningar

Den här studien förklarar hur eteriska oljor kan bidra med ämnen som formaldehyd, till din inomhusmiljö (8). När de eteriska oljorna kommer i kontakt med ozon i luften, sker en kemisk reaktion och nya ämnen bildas – så som formaldehyd.

Studien visar också att halten av de här luftföroreningarna, ökar markant i din inomhusmiljö, av att använda en så kallad aroma diffuser – en elektrisk ”doft”spridare. Utöver att de sprider luftföroreningar, tillför de också mer fukt till inomhusmiljön. Mögel älskar fukt (8).

Eteriska oljor kan absolut ha hälsofördelar. Men bara det faktum att över en tredjedel av alla du möter på en dag, kan reagera i någon grad på eteriska oljor i dina hygienprodukter, borde vara tillräckligt för att avstå helt (9).

I min web shop, hittar du produkter som schampo, balsam, städmedel, deo och desinfektionsmedel, utan parfymkemikalier och eteriska oljor.