Frystorkat – vad innebär det?

Frystorkning är ett överlägset sätt att bevara livsmedel på eftersom du bibehåller 97% av livsmedlets näringsvärde. Det krävs ingen upphettning, som kan förstöra näringsvärdet, så som vid andra konserveringsformer. Dessutom bevaras helt fantastiska smaker!

Vad är frystorkning?

Den grundläggande processen för frystorkning av mat var känd redan för de gamla peruanska Inkaindianerna i Anderna. 

Lyofilisering eller frystorkning är en process som innebär att vatten avlägsnas från livsmedlet efter att det blivit fryst och placerat under vakuum. Det gör att isen direkt kan omvandlas från fast form (is) till gasform (ånga) utan att passera en flytande fas.

Maten placeras i en vakuumkammare där temperaturen sänks till fryspunkt. Sedan höjs temperaturen långsamt, i kombination med ett visst tryck, vilket gör att vattnet (fryst) bryts ut från livsmedlet. Luften sugs ut ur kammaren och trycket sänks, vilket får isen att övergå direkt till ångfas. Vätskefasen hoppas alltså helt över. Vattenångan samlas upp, och kvar blir ett krispigt, välsmakande och näringsrikt livsmedel.

Fördelar

Frystorkat har många fördelar. Hållbarheten blir längre, ett år när du har öppnat burken. Och upp till så mycket som 25 år oöppnad!

Näringsinnehållet blir högre och smaken bättre. Du får en mer koncentrerad produkt, med låg vikt. Du behöver inte använda så mycket till dina bakverk eller matlagning.

Använder du frystorkat i din matlagning behöver du inte hacka, skära eller skölja, bara att använda! De tillför heller inte mer vätska till maten, vilket kan vara en stor fördel i synnerhet i såser, soppor och bakverk.

I stället för en färidgprodukt med tillsatser och kemikalier, får du en produkt fullproppad av näring och vitaminer.

Dessutom kan du äta frukter och bär som inte är i säsong.

Risken för mögel är betydligt lägre vid frystorkning, eftersom vätskefasen helt hoppas över. Det är vid upptorkning livsmedel riskerar att drabbas av mögel. Därför kan frystorkat passa även dig som behöver undvika mögelgifter i mat.

Det innebär också ett sockersmart alternativ till godsaker, vilket många av mina kunder behöver förhålla sig till som blivit känsliga för och mår dåligt av vitt socker.

Användningsområden

Användningsområdena är oändliga. De torkade kryddorna lämpar sig så klart för matlagning av alla slag. Smaken slår andra torkade kryddor med hästlängder, och du behöver inte använda i närheten så stora mängder som annars.

Pulver av bär och citron kan du använda i desserter. Du får lätt en vispbar grädde till exempel, med smak av jordgubbar, utan att förstöra konsistensen.

Att använda frystorkade bärbitar som strössel är både dekorativt, gott och lyxigt! Blanda gärna olika färger och smak. Även bärpulver passar som dekoration på tårtor och bakverk. Eller att rulla raw bollar i.

På frukostmüslin, yoghurten eller granolan på rostade, hackade nötter har bärbitarna och skivorna en given plats!

Du hittar flera recept på min receptsida där recept postas löpande för inspiration.

Ha med i väskan ”on the go”! Det väger ingenting och tar liten plats. Men ger ett snabbt tillskott av energi. Perfekt också på campingturen, semestern eller när du är ute och vandrar.

Frystorkat är godis! Passar perfekt i lördagsgodispåsen. Faktum är att frystorkat är godare än godis!

Frystorkat är för dig som är noga både med näring och smak!

Smält sockerfri choklad från mitt sortiment, häll upp på bakplåtspapper – strö hackade nötter och frystorkade bär över!