Durramjöl – världens vanligaste sädesslag

När gluten inte är ett alternativ, är durra ett mer än fullgott val. Även de som kan äta gluten brukar uppskatta ett gott durrabröd. Durra är inte bara ett av de vanligaste sädesslaget i världen, det är också näringsrikt och ger ett gott bröd med perfekt konsistens.

Gluten och hälsoproblem

Det är vanligt att människor som vistas i fukt- och mögelskadade byggnader, utvecklar känslighet för gluten. Eftersom gluten driver inflammation i kroppen, menar forskarna att det därför kan vara avgörande att ta bort gluten ur kosten (1). Det är främsta anledningen till att jag har utarbetat fungerande recept och erbjuder högkvalitativ, ekologiskt durra och psylliumhusk, i mitt sortiment.

Gluten är en faktor som påverkar vid många sjukdomar och tillstånd. Enligt en studie, kunde fibromyalgipatienter bli av med sina symptom helt, bara genom att ta bort gluten (2). I en annan studie kunde noteras att gluten var en faktor som förvärrade de symptom människor med ME, myalgic encephalomyelitis, kan ha (3).

Gluten kan dock ställa till det på många sätt. Psykos (4), diabetes typ 1 (5), kortväxta barn, sen pubertet och dålig tandhälsa (6), celiaki (7), hyperaktivitet och uppmärksamhetsproblem (8), ADHD (9), samt humörsvängningar och beteendeproblem (10) är bara några exempel på olika kopplingar till glutenintag. Varav alla symptom också faktiskt är vanliga hos drabbade av fukt- och mögelskadade hus. Men forskare menar också att gluten kan orsaka så kallad ”läckande tarm” (ökad tarmpermeabilitet/genomsläpplighet), hos alla. Det i sin tur kan orsaka mentala problem. Upprätthåller man då en glutenfri diet, kan det innebära allt från förbättring i den mentala hälsan till att man blir helt frisk (11).

Överlägsen näring

När det gäller att byta ut vete mot durra i sin kost, så finns det inget att sakna näringsmässigt. Tvärtom! Jämför i tabellerna nedan:

Bästa kvalitén

Efter att ha provat mig igenom olika mjöl och psyllium-sorter på marknaden kan jag bara konstatera att kvalitén är avgörande. För att andra ska slippa göra samma långa resa, som jag och för att alla ska få samma förutsättningar att lyckas med sitt brödbak, har jag inte bara tagit fram fungerande och goda recept, utan även produkter av bästa kvalitét!

Du hittar Durramjöl och Psylliumfröskal här: