Målarfärg utan emissioner

Frenchic kalk- och mineralfärg är en helt naturlig färg som går att använda på de flesta material. Ingen förbehandling behövs. Och resultatet blir enastående. Bäst av allt är att den inte påverkar inomhusmiljön negativt.

Negativa effekter av målarfärg

Folkhälsomyndigheten listar målarfärg som en källa till möjliga luftföroreningar inomhus. Målarfärg kan innehålla ämnen som glykoletrar, som misstänks kunna bidra till allergisk sjukdom, och PGE (proylenglykol och glykoletrar) som är välkända hormonstörare (1).

En fall­kontrollstudie i svenska bostäder visar att PGE-­halten i barnens sovrum var signifikant högre hos barn med astma och allergi, speciellt rinit (inflammation i slemhinnorna i näsan), jämfört med kontrollgruppen (2).

Bra alternativ, med transparens

Frenchic producerar färger baserade på lera, kalk och mineraler. Alla ingredienser listas i innehållsförteckningen, det finns inga dolda ämnen. Du kan välja mellan rena kalk- och mineralfärger (Original), färg med tillsatt vax i så att du slipper efterbehandla (Lazy Range), och väggfärger. Väljer du färgen som behöver efterbehandling, kan du välja mellan vax och finishing coat att behandla med. Det ger en fin och slitstark yta.

Noll VOC tillsatt

Frenchic innehåller inga flyktiga organiska ämnen (VOC) eller tillsatta lösningsmedel. Alla färger har EU:s leksaksklassning EN71:3, vilket innebär att det är en mycket lämplig färg både till barnrummet, interiören i barnrummet och leksaker.

Metallpigment-pulvret är REACH-certifierat.

Enkelt att måla

Eftersom varken förbehandling eller slipning behövs, blir det lätt att måla med Frenchic. Färgen är lättarbetad och täcker bra. Vill du ha en mindre täckande färg, kan du bara spraya med vatten på ytan under tiden du målar eller späda ut med vatten. Möbeln behöver dock vara väl rengjord för att färgen ska få så bra hållbarhet som möjligt.

Olika effekter kan skapas genom att måla i olika riktningar med penseln när färgen börjar torka eller genom att använda olika färger. Du kan också efterbehandla med olika vax för att få fram olika effekter och skuggningar.

Färgen torkar på cirka 30 minuter, därför går det väldigt fort att få en möbel färdig. Original-färgen blir hållbar och avtorkningsbar med vax över. Lazy Range-serien behöver ingen efterbehandling eftersom det redan finns vax i.

Blanda Frensheen mineralpulver i Finishing Coat eller vax för att skapa coola effekter i guld, silver eller koppar.

Vill du skapa fina mönster, kan du använda någon av schablonerna.

Fäster på allt

Frenchic fäster på i stort sett alla ytor. Du kan måla allt från väggar och möbler till textil, som till exempel dynan på en stol eller en fåtölj. Det gör det enkelt att skapa matchande miljöer med olika inredning i matchande färger.

Produkter

Interiörfärg Original
Interiörfärg Lazy Range (med vax i)
Möbelvax
Finishing Coat
Frensheen mineralpulver
Penslar
Schabloner

För mer inspiration, tips och bilder – gå gärna med i Facebook-gruppen Frenchic Sweden!