Torka inte tvätten inomhus

Hänger du också tvätten på tork inomhus? Då kan det vara bra att känna till att fukten avges till inomhusluften och gör att både bakterier, kvalster och mögel trivs bra i ditt hem.

I en studie gjord på Department of Ambiental Architecture Investigation i Skottland, studerades 100 hem. Av dessa hängde 87% tvätten på tork inomhus, i de här hemmen frodades därför kvalster och mögel. I 25% av hemmen kunde man notera ett försvagat immunförsvar och ökad förekomst av lunginfektioner.

Fukt, bakterier, kvalster och mögel i inomhusmiljön kan orsaka hälsobesvär. Därför är det alltid viktigt att sträva mot en så bra inomhusmiljö som möjligt.

Främst bör du förstås ta bort orsaken. Häng inte tvätt inomhus. Sommartid är torkning av tvätt utomhus att föredra. På vintern är torktumlare och torkskåp ett bättre alternativ. Måste du ändå hänga tvätt på tork i din bostad, tänk på att vädra. Häng helst i badrummet där det oftast finns bättre ventilation, fönster att öppna och golvvärme som snabbar på torkningen.

Källor:
Studien
Artikel