Vad döljer sig i ditt sovrum?

Tänker du också att luftföroreningar är något som bara finns utomhus, och att problemet försvinner när man går in? Så är det tyvärr inte. Faktum är att inomhusluften kan vara betydligt mer förorenad än utomhusluften. Vi spenderar 90% av vår tid inomhus, och allra mest tid är vi i sovrummet. Här kommer några tips på vad du enkelt kan åtgärda för att minimera luftföroreningar i sovrummet.

MÅLARFÄRG – välj en väggfärg som innehåller så få flyktiga ämnen som möjligt – låg ”VOC”. Det vill säga minimalt med kemikalier i. VOC-kemikalierna kan vara cancerframkallande och ställa till det för din allmänna hälsa.

MADRASSEN – kan innehålla kemikalier som kan påverka hälsan negativt. Barnens madrasser är särskilt viktiga, då de tillbringar mer tid i sängen och är mer känsliga. Välj gärna miljömärkta eller ekologiska madrasser. Viktigast är madrassen närmast kroppen och näsan, det vill säga bäddmadrassen.

KUDDEN – välj en som är kemikaliefri. Du vill också ha en kudde som håller sig fri från mögel, damm och kvalster. Naturmaterial är bäst.

HYGIENARTIKLAR – passa på att kemikalie-banta lite. Oftast behöver man inte så många hygienprodukter som man tror. Välj parfymfritt, det är ett bra sätt att minimera antalet kemikalier. Annars är risken stor att de här kemikalierna dröjer sig kvar i din inomhusluft.

BYRÅ / BOKHYLLA / GARDEROB – var uppmärksam på möbler med blandmaterial som plywood, spånskiva och liknande. De kan innehålla formaldehyd och andra skarpa kemikalier som kan irritera och påverka hälsan negativt.

STOPPADE MÖBLER – soffa och fåtölj kan avge kemiska emissioner som i studier har kopplats till infertilitetsproblem, cancer, hormonstörning och till och med lägre IQ hos barn. Flamskyddsmedel är en värsting till exempel. Be alltid att få veta innehåll, så att du får svar på om de farligaste kemikalierna finns med i din nya möbel. Butiken är skyldig att svara på detta.

MATTAN – astma, andningsproblem, infektioner, utmattning och huvudvärk är symptom som kan uppstå av både kemikalier i mattor och damm som ansamlas. Vädra mattan ofta och använd en dammsugare av bra kvalitet.

LUFTFRÄSCHARE – är inte det minsta fräscht. De avger giftiga kemikalier som inte hör hemma i inomhusmiljön. Så kallade ”plug ins” som man sätter i kontakten, doftsprayer, doftljus, doftpinnar och liknande produkter innehåller mängder av kemikalier. Har du en unken eller dålig lukt i sovrummet, bör du utreda varför och ta bort orsaken i stället för att maskera med en skarp lukt. Ett friskt hus luktar inte.

STÄDPRODUKTER – städa är bra! Men inte genom att tillföra luftföroreningar. Välja parfymfria och miljövänliga alternativ eller städa kemikaliefritt med vatten och mirakeltrasor eller bikarbonat och ättika.

DAMM – binder toxiner. Ett dammfritt hem innehåller färre toxiner än ett dammigt. Använd en bra dammsugare som inte sprider ut dammet igen!

Öppna gärna ett fönster på natten. Det är ett bra sätt att minimera luftföroreningar och förbättra sömnen!