Portioner |
bitar
|
Ingredienser
Chokladdoppade mandlar
- 100 g mandlar
- 1,5 dl vatten, kokande
- 0,5 msk salt
- ca 35 g sockerfri 100% choklad Köp HÄR
- ev lite honung
Chokladbotten
- 5 st ägg
- 1-1,5 dl dadlar
- 150 g smält smör
- 0,5 dl kakao Köp HÄR
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 dl durramjöl Köp HÄR
- 1 krm salt
Ganache
- 0,75 dl grädde
- ca 1 msk honung
- 75 g sockerfri 100% choklad Köp HÄR
- 1 msk rumsvarmt smör
Topping
- 1 dl vispad grädde
Ingredienser
Chokladdoppade mandlar
Chokladbotten
Ganache
Topping
|
|
Instruktioner
- Börja med mandlarna. Häll vatten och salt i en skål och rör om. Lägg i mandlarna. Låt dra ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta upp mandlarna ur vattnet och lägg i en metallform eller på plåt. Rosta 10-15 minuter. Rör om då och då.
- Smält chokladen över vattenbad. Börja med två tredjedelar av chokladen och när den har smält, ta bort från värmen och rör i resten. Då blir det bra tempererat.
- Häll i mandlarna i chokladen. Ta upp dem en och en med en gaffel och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna.
- Sätt ugnen på 160 grader och smörj en springform.
- Mixa ägg och dadlar i mixer, länge. Dadlarna ska helt lösa upp sig.
- Tillsätt resten av ingredienserna. Mixa runt lite.
- Häll upp i en form och grädda i ugn 8-10 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp.
- Hacka chokladen till ganachen och häll i en skål. Koka upp grädden med honung i. Häll den varma blandningen över chokladen och rör om tills alla choklad är smält. Klicka i smöret och vispa tills ganachen blir tjock.
- Ta fram kakan ur kylskåpet och häll ganachen över. Jämna ut den och ställ tillbaka i kylskåp en lite stund, tills chokladen har stelnat.
- Spritsa grädden på och garnera med mandlarna.