Karelska piroger är en traditionell finsk pirog som består av ett tunt rågskal, med en fyllning av risgrynsgröt. Pirogen serveras med äggsmör. Här har jag valt att göra den med durramjöl för att få en glutenfri variant. Durra påminner mycket om råg i smak och konsistens, så det går utmärkt att byta!
Satsen är stor så att du kan göra många och frysa in. Vill du göra färre, så minska satsen.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och häll över salt.
- Häll det smälta smöret, äggvitorna och det mesta av vattnet över jästen och rör om.
- Tillsätt fiberhusken och rör om direkt så att det inte bildas klumpar.
- Tillsätt mjölet och vispa med en elvisp om du inte har en hushållsassistent.
- Tillsätt mer vatten om det behövs. Degen är färdig när den är helt slät och ganska kladdig. Degen ska fastna på fingrarna om man tar på den.
- Täck och låt jäsa. Ju längre du jäser, desto godare blir det färdiga brödet. 1-2 timmar.
- Koka risgrynsgröten enligt instruktion på paketet. Jag brukar koka med vatten och grädde.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ur all luft.. Dela degen i 32 bitar och kavla ut ovala, plattor ca 18 cm långa.
- Bred ut risgrynsgröt, ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp vatten och smör.
- Doppa pirogerna en och en i smörbadet och lägg dem att svalna på galler.
- Koka äggen och hacka äggen. Blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med äggsmöret.