Kefir
Kefir innehåller rikligt med laktobaciller som bidrar till en bra tarmflora. Kefir kan drickas som den är, användas i smoothies eller göras färskost av. Vill du ha tjockare konsistens, använd grädde i stället för mjölk, du får då syrad grädde som kan användas som gräddfil, créme fraiche eller som vanlig grädde. Mjölken skall helst vara opastöriserad och från gräsbetesdjur, men en lågpastöriserad från vanlig butik går också bra om den är ohomogeniserad och ekologisk.
Portioner
5dl
Portioner
5dl
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lägg kefirgrynen i en rengjord glasburk.
  2. Låt stå 24-48 timmar i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Ju längre den står, desto mer fermenterad blir den. Rummet skall helst hålla 20-22 grader.
  3. Plocka ur grynen med handen eller sila. Ställ den färdiga kefiren i kylskåp.
  4. Lägg grynen i en ren glasburk och fyll på med ny mjölk eller grädde.