IR Bastu

Jag har lång erfarenhet av människor som blivit sjuka i kroniska sjukdomar och vad de upplevt har underlättat deras tillfrisknande. Därför känner jag också till vikten av bra materialval då det ofta rör sig om känsliga individer. Clearlight sauna kompromissar aldrig med varken hälsa, teknologi eller komfort. Främst garanteras giftfria material. Därför erbjuder jag 100€ rabatt på Clearlight´s modeller till mina kunder.

Beställ via den här länken: CLEARLIGHT

Varför Clearlight sauna?

Designade för ditt välmående

Den största skillnaden mellan Clearlight och andra märken hittar du i teknologin. Clearlight har varit branschen i 20 år och varje bastu har den bästa teknologin, baserat på den senaste forskningen.

Clearlight kompromissar aldrig med vare sig hälsa eller komfort och är betrodda av kliniker och professionella runt om i världen.

Alla produkter är rigoröst testade för effektivitet och säkerhet, vilket ger exceptionell kvalité.

Effektiva

Toppmodern teknologi i form av infravärmare med långvågiga infraröda strålar, far infrared, är framtagna för att producera optimal våglängd.

Clearlight använder sig av de mest effektiva full spektrum-värmarna på marknaden, True wave Full spectrum infraröda värmare, som är 25 gånger mer effektiva än deras närmaste konkurrents.

Värmare på alla fyra väggar och under bänken värmer kroppen från alla riktningar. Det gör att kroppen värms effektivt utan att luften i bastun behöver värmas upp i onödan.

Energisnåla och effektiva! Det tar bara 10–15 minuter att värma upp en bastu inomhus och de är designade för att inte dra onödig energi.

Giftfria

Alla bastu-modeller innehåller enbart giftfritt lim och lack, vilket gör modellerna optimala för personer med kemisk känslighet. Den eko-certifierade träramen är mer hälsosam för dig än plywood som emitterar kemikalier när du värmer upp bastun.

True Wave är de enda karbonvärmarna med praktiskt taget noll elektromagnetisk strålning.

Kvalitet – Livstidsgaranti

Innovativ design, högsta kvalitet och endast giftfria material är utmärkande för alla modeller, utan att de blir tunga.

En Clearlight bastu är en livstidsinvestering, därför lämnar också Clearlight livstidsgaranti (läs mer på deras hemsida). Det borgar för högsta kvalitet in i minsta detalj. Garantin täcker hela bastun, inklusive värmare, kontroller och ljudsystem.

Modellerna är designade för att vara lätta att montera. Montering tar normalt ca 1,5 timme för två personer. Alla kablar är redan dragna och du knäpper ihop delarna med clip-funktioner

Karbon eller keramisk värmare?

Clearlight Sauna har ägnat de senaste 20 åren åt att undersöka och studera infraröd teknologi för att kunna erbjuda marknadens mest effektiva värmare. Det har länge varit en debatt huruvida karbonvärmare eller keramiska värmare är det bästa valet. Keramiska värmare står för långa infraröda strålar av bra kvalitet, far infrared. Problemet är att de inte producerar så mycket värme. Karbonvärmare är kraftfulla och producerar mycket värme, men våglängden tenderar att vara kortare, alltså mindre terapeutiska. Clearlight har helt enkelt satt punkt för debatten genom att erbjuda den enda kombinerade karbon/keramiska värmaren på marknaden – Clearlight Infrared True Wave II.

Detta har resulterat i högeffektiva värmare. Ytan på värmarna är större, vilket gör att temperaturen på ytan blir lägre. Det resulterar i fler långvågiga strålar, vilket är mer terapeutiskt för din kropp. Kroppen absorberar mer infraröda strålar vid 9,4 micron (1 micron= 1/1 000 000 meter) och spannet på värmarna ligger mellan 7 och 10 micron.

Fullspektrum

Full Spektrum innebär att du har hela spektrumet av korta, mellan och långa infraröda strålar, alltså near, mid och far infrared. De långvågiga strålarna har en våglängd som ligger nära den kroppen själv absorberar lättast. För effektiv läkning behöver vi alla strålarna. Clearlight själva uppskattar att effekten förhöjs med 10–15% med en full spektrum-bastu. Därför erbjuds även fullspektrum i Sanctuary-serien, utöver hybridvärmaren som står för far infrared, det vill säga långvågig infraröd strålning.

Vad skiljer IR bastu från vanlig bastu?

En vanlig bastu värmer upp dig via den varma luften i bastun, som kan ligga mellan ungefär 80 och 100 grader. För en del blir det svårt att andas i så varm luft och det kan bli påfrestande för kroppen. Infra bastu ligger mellan 40–50 grader i värme och den värmer kroppen direkt i stället för att värma luften. Bara 20% av värmen försvinner till luften, resterande 80% absorberas av din kropp. Resultatet blir en djupare penetration av kroppen, vilket också ger bättre effekt och en mer behaglig upplevelse.

Man kan jämföra med solen som värmer huden och ger en behagligt varm känsla. Men när solen går i moln blir det direkt kallt, då själva luften inte är uppvärmd.

De skonsamma strålarna når långt ner under huden och värmer dig på ett behagligt sätt. Effekten blir inte bara att blodcirkulationen sätter fart, utan immunförsvaret och lymfsystemet stimuleras också. Kroppens respons blir att svettas och du svettas som regel mer effektivt i en IR-bastu än i en vanlig bastu.

Efter en session i en IR bastu kan du uppleva att du fått ny energi igen, till skillnad mot en vanlig bastu där effekten kan bli att du känner dig urlakad.

Tester har visat att infravärmarnas långvågiga infraröda strålar ligger så nära vår kropp att huden absorberar 93% av alla far infred strålar som når huden.

En vanlig bastu behöver 30-90 minuter för att bli uppvärmd, till skillnad från en IR bastu som är färdig att använda efter 10-15 minuter.

En annan stor fördel med IR bastu är att du kan ställa den var du vill. Du behöver inget våtutrymme, utan bara ett vanligt eluttag.

IR Bastu används på miljökliniker runtom i världen för att rehabilitera kroniska sjukdomar av olika slag. Det är helt enkelt mer effektivt och mer skonsamt för kroppen.

Välja modell

Både Essential och Premier har True Wave teknologin, alltså en hybridvariant av värmare som kombinerar den keramiska värmaren med karbon. Det som skiljer i huvudsak mellan de båda serierna är valet av träslag. Essential är tillverkad i Nordisk Gran och Premier i Kanadensisk Cedarträ. Båda är av högsta kvalitet (sort A) och ekocertifierade. Premier har en lite högre komfort med bänkar som är djupare och kurvade ryggstöd. Den har också accentbelysning som ger en mysig, avslappnad känsla.

Det som skiljer Sanctuary-serien från de två andra är främst att den erbjuder fullspektrum-värmare. Den har också en högre komfort och mer flexibla lösningar. En Rolls Royce i bastu-världen helt enkelt! Här kan du njuta både av maxad effekt och komfort.

Tunneln (Sauna Dome) är väldigt populär och har därför lång leveranstid. Beställ i god tid!

Du kan också ställa en bastu i trädgården!

Vad säger forskningen?

För mig är det viktigast vad kunden säger och upplever. Och de säger att IR Bastu fungerar, är en skön upplevelse och bidrar till deras läkning och välmående. Men det kan ändå vara intressant att ta del av vad studier säger om att ta bastu-bad! Här finns några studier, fallbeskrivningar och erfarenheter:

Effektivt vid behandling av mykotoxiner (mögelgifter): The treatment of patients with mycotoxin-induced disease och A Large Case-series of Successful Treatment of Patients Exposed to Mold and Mycotoxin

Färre förkylningar av regelbundna bastubad: Regular sauna bathing and the incidence of common colds

Effektiv återhämtning av neuromuskulära system efter ansträngning som styrketräning:  Effects of far-infrared sauna bathing on recovery from strength and endurance training sessions in men

Svettas kan vara ett effektivt sätt att göra sig av med toxiska element som tungmetaller hos personer med kroniska sjukdomar: Arsenic, Cadmium, Lead, and Mercury in Sweat: A Systematic Review

Balansera hormoner med regelbunden bastu-användning: Endocrine effects of repeated sauna bathing

Bastuanvändning kan vara hjälpsamt för att mobilisera och föra ut främmande ämnen i kroppen (detox): Components of practical clinical detox programs–sauna as a therapeutic tool

IR Bastu är säkert och har hälsofördelar för exempelvis personer med högt blodtryck, hjärtsvikt, lungsjukdom som KOL, kronisk trötthet, kronisk smärta, missbruk och miljörelaterade sjukdomar:  Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant- induced and other chronic health problems

Kortsiktiga och möjliga långsiktiga positiva resultat för patienter med reumatoid artrit och Bechterews sjukdom: Infrared sauna in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. A pilot study showing good tolerance, short-term improvement of pain and stiffness, and a trend towards long-term beneficial effects

Bastuterapi kan vara en god metod för personer med ME. Symptom som trötthet, värk, låggradig feber och sömnsvårigheter förbättrades avsevärt: The effects of repeated thermal therapy for two patients with chronic fatigue syndrome

Studie som visar att toxiner finns i svett: Blood, urine, and sweat (BUS) study: monitoring and elimination of bioaccumulated toxic elements

Effektiv behandling av förkylningsvirus: Antiviral Effect of Hyperthermic Treatment in Rhinovirus Infection

Artikel som beskriver studie som talar för att bastubad kan förebygga demens: Bada bastu varje dag – så kan du slippa bli dement

Bastu och vattengymnastik i kombination reducerade smärta och trötthet hos patienter med Fibromyalgi: Effects of thermal therapy combining sauna therapy and underwater exercise in patients with fibromyalgia

Studie som talar om att man kan svettas ur sig gifter: Environmental Determinants of Chronic Disease and Medical Approaches: Recognition, Avoidance, Supportive Therapy, and Detoxification

Poliser som exponerats för Metamfetamin fick symptomlindring av att basta: Methamphetamine exposure and chronic illness in police officers

Regelbundna bastubad stimulerar tillväxthormon och möjlighet till återhämtning efter t ex skada genom att öka blodflödet till det skadade området: Change in hormones reflecting sympathetic activity in the Finnish sauna

Bastare lever längre och har färre hjärtproblem: Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events

Blodsockersänkande hos möss med diabetes: Whole body hyperthermia improves obesity-induced insulin resistance in diabetic mice

Påverkar nivåerna av glutation i kroppen:Intermittent hyperthermia enhances skeletal muscle regrowth and attenuates oxidative damage following reloading och Heat stress attenuates skeletal muscle atrophy in hindlimb-unweighted rats

Pilotstudie som visar bra effekt på personer med ME: Effects of Waon therapy on chronic fatigue syndrome: a pilot study

Värmeterapi kan döda skelettcancerceller: Hyperthermia Induces Apoptosis through Endoplasmic Reticulum and Reactive Oxygen Species in Human Osteosarcoma Cells

Värmeterapi hjälper kroppen bekämpa virus, bakterier, svamp och parasiter: Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat och Regulation of immune activity by mild (fever-range) whole body hyperthermia: effects on epidermal Langerhans cells

Bastubad är effektivt vid Sjögrens Syndrom: Remarkable efficacy of thermal therapy for Sjögren syndrome

Bastubad ger hälsofördelar vid autoimmuna sjukdomar: Whole-body hyperthermia attenuates experimental autoimmune myocarditis in the rat